MayheM

Ciężkie brzmienia wszelakie

MayheM

Postprzez Krieg » 29-10-2005, 07:48

http://www.blackmetal.com/scans1202/mayhemlogopatch.jpg
Tą kapele powinni prawie wszyscy znać nawet ci co chociaż trochę słuchają Black metal`u według mnie największa legenda Black Metalowa o historii takiej której MayheM`owi zazdroszczą prawie wszystkie (jak nie wszystkie) kapele z extremalnego grania. W ich historii były same perełki typu: sekta, podpalanie kościołów, samobójstwa, zabójstwa, ciekawe aranżacje koncertów (z Dead`em R.I.P).
Tylko że przybliżam MayheM jaki był do wydania płyty która z dniem właśnie pojawienia stała się kultowa a mianowicie ,,De Mysteriis Dom Sathanas"(jak dla mnie jest to kwintesęcja BM jest na niej wszystko co ubóstwiam w tym gatunku) a zapomniałem o tym co było potem . Dużo ludzi twierdzi że nowy MayheM który się reaktywował (już z innym składem) nie jest tą samą kapelą, nie trudno się z tym nie zgodzić w końcu człowiek odpowiedzialny za całokształt muzyki i lider został zajebany jeszcze przed wydaniem ,,,D.M.D.S" . Ja osobiście słucham jak i stary MayheM i nowy (po reaktywacji) . Oczywiście większa sympatią darzę MayheM jaki był do wydania ,,D.M.D.S" co jest zrozumiałe :P.
Podsumując jednak tą kapele jaką jedną i ta samą to w ciągu ich ponad 20 letniego grania dyskografia jeśli chodzi o pełne albumy jest w chuj uboga (nie mówię tu o bootlegach bo ich w 3 chuje było.
- De Mysteriis Dom Sathanas - płyta która jest według mnie najlepszym i najbardziej kultowym dziełem Black Metalowym jaki został stworzony
- Wolf`s lair Abyss - Epka którą muzycy MayheM nagrali po reaktywacji, jest szybko jest brutalnie mogło by być tak dalej lecz...
- A Grand Declaration Of War - no właśnie jest to drugi długograj tej kapeli który według mnie jest jakimś pierdolonym eksperymentem. Słuchałem tą płytę wiele wieele razy a nie umiem się do niej przekonać, jest tu dużo dziwnych przejść, jakiś innych dupereli co mają tyle wspólnego z BM co zapach poziomek ze smrodem gówna. Muzycznie totalna klęska (jak dla mnie) lecz jeśli chodzi o części techniczną to jest ona o wiele wyżej niż na ,,De Mysteriis Dom Sathanas" ,lecz nie ratuje to tej płyty.
- Chimera- trzeci twór popierdoleńców z MayheM. Jednak co do tej płyty mam mieszane uczucia. Nie ma tu już tych dziwnych eksperymentów jest szybko i ciężko, ale tak jakby czegoś brakowało . Płyta wydaje mi się zagrana na siłę, może tylko ja mam takie odczucia....nie wiem. Jednak słucha się jej całkiem przyjemnie. Polecam wszystkim co nie mieli z nią kontaktu jeszcze.

Ale się rozpisałem :P hehe:P to normalne u mnie jak mam małego kaca
http://www.alu.ua.es/r/rvr3/Mayhem_Dead_Euronymous.jpg
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Stherliz

Re: MayheM

Postprzez likipiki » 29-10-2005, 13:06

Nie ma wątpliwości, że to legenda. Zresztą z taką historią ciężko nie być legendarnym.
Materiał który nagrali jest słaby, to fakt i nie ma się co spierać. Ale przecież taki 'Never Mind The Bollocks' Pistolsów również jest słabiutki, a mimo to jest pozycją kultową i absolutni mnie rozpierdalającą.
penis
czyli łamiemy granice dobrego smaku :)
Awatar użytkownika
likipiki
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: K-Pax (racibórz city)

Postprzez Flying Corpse » 30-10-2005, 22:55

www.thegrimoire.com/mayhem.htm
Co jak co,ale ten wywiad niszczy...szczególnie początek i stwierdzenie,ze jest fanem i powazniepodchdozi do rozmowy a potem to pytanie XD
Awatar użytkownika
Flying Corpse
Degustator
Degustator

Miejscowość: Wejherowo

Postprzez forlorn » 02-11-2005, 18:08

jestem totalnym fanem tej kapeli od lat...jabradzej lubie (jak wiekszosc;)) Mayhem z okresu "de mysteriis..."
im starszy mayhem tym gorszy i ile sie orientuje to "grana..." doczekala sei nie malego grona zwolennikow, powiem nawet wecej, niektorzy wraz ze zmiana stylu Mayhem sami sie troche zmienili :wink: :lol:
natomiast co do "chimery" moja opinia - dno :!: gdzyby nie fakt z istnieje na okladce plyty logo Mayhem to nie wiem nawte czy pamietal bym chociaz jeden rif z tego longplaya
stare dokonania tej kapeli są totanym kultem black metalu :!:
mam nadzieje ze jescze kiedys cos dobrego nagrają, ale mój "wrodzony" realizm podpowiada mi ze zespoly typu mayhem są jak piwo puki dojzewaja są świetne natomiast potem jest tylko gorzej
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: olkusz

Postprzez Emperorek » 04-11-2005, 22:51

wszyscy załuja ze nie ma już czasów "de mysteriis...", ale kurwa przecięz gdyby nawet euro zył i nagrali by album taki sam albo podobny to przeicęz nikogo juz by to nie zachwyciło. co wy chcecie ciagle to samo łajace darkthrone którego nie trawie za chuja. "de mysteriis..." Było genialne fakt ale no cóż kolejne albumy udowodniły że ten zespol sie ciagle rozwija i mozę dobrze sie stało ze varg zajebął czubka bo napewno był nim euro. Chimera to zajebista płytka ale własnie przez to ze ma na okłądce logo mayhem jest tak jebana wszedzie w końcu mayhem to kult a tutaj nowy album bez euro i wogóle to musi byc gówno. ja tam czekam na nowa płyte kóra bedzie nagrana ponownie z Attilą Csiharem na wokalu i to bedzie kurwa wymiot czuje to w kościach
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Postprzez Krieg » 05-11-2005, 07:26

Emperorek napisał(a): ja tam czekam na nowa płyte kóra bedzie nagrana ponownie z Attilą Csiharem na wokalu i to bedzie kurwa wymiot czuje to w kościach

Ja osobiście również w chuj czekam na tą płytę, Attila należy do jednych z moich ulubionych BM wokalistów i nigdy mnie nie zawiódł więc również czuje że nowy MayheM który ma się ukazać na przełomie 2005/2006 będzie totalnym rozpierdolem, tak jak był np. Keep Of Kalessin - Reclaim .
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez blabla » 07-11-2005, 20:37

Ja tam sie nie bedę rozpisywał jaki ten zespół jest kultowy, ważny i w ogóle, bo to wiadomo. "De Mysteriis..." mówi samo za siebie - trudno przejsć obojętnie obok takich kawałków jak "Funeral Fog", "Freezing Moon", tytułowego, czy mojego ulubionego "Life Eternal". IMO zespół nie powienien istnieć po DMDS, bo stracili kompozytora muzyki, więc dalsza egzystencja jest łupaniem w jakimś stopniu kasy na legendzie. Z nowszych dokonań Mayhem (w żadnym przypadku 'the true") słyszałem fragmentarycznie "Grand Declaration" i głęboko wątpię czy Euro pozwoliłby na takie sranie... Idę posłuchać "Live in Lepizig".
blabla
Degustator
Degustator

Postprzez Krieg » 07-11-2005, 20:53

Strzygon napisał(a):zy Euro pozwoliłby na takie sranie... Idę posłuchać "Live in Lepizig".

Fakt pewnie się teraz w grobie przekręca, a ja idę posłuchać ,,Dawn of the Black Hearts"
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez forlorn » 08-11-2005, 16:02

emperorek mimo twoich fascynacjii "chimerą" nie podzielam twoego zdania po pierwsze dlatego ze nikt tu nie oczekuje drugiegi "de mysteriis..." po drugie naperwno dobrze sie nie stalo ze varg zabil Euro.Co do samej "chimery" to album pod kazdym wzgledem jest mierniutki, i nie chodzi o to ze nie zaskakuje, bo teraz wogole muzyka metalowa zadko zaskakuje, tylkonie ma na nim nic co na dluzej pozostaje w pale:!:
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Emperorek » 08-11-2005, 17:50

forlorn napisał(a):emperorek mimo twoich fascynacjii "chimerą" nie podzielam twoego zdania po pierwsze dlatego ze nikt tu nie oczekuje drugiegi "de mysteriis..." po drugie naperwno dobrze sie nie stalo ze varg zabil Euro.Co do samej "chimery" to album pod kazdym wzgledem jest mierniutki, i nie chodzi o to ze nie zaskakuje, bo teraz wogole muzyka metalowa zadko zaskakuje, tylkonie ma na nim nic co na dluzej pozostaje w pale:!:

gdyby nie fakt istnienia black circle i całej otoczce oraz faktu że varg zajebał euro nie wiadomo czy teraz wogóle bysmy blacku słuchali bo nie wiadomo czy ten gatunek nie byłby zupełnie zapomniany. a tak black stał sie wpewnym momencie nawet popularny i modny dzieki czemu zespoły sie wybiły i wreszcie nagrywali muzyke na porzadnym sprzecie z dobrym brzmieniem. Pozatym dzieki temu że zakończyli to miedzy soba nie było jeszce wiekszej ilosci zniszczeń w norwegii. Euro nie był ani geniuszem ani wirtuozem ale dzieki swojej legendzie jest uwielbiany, a to po czesci zawdziecza vargowi.
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez forlorn » 08-11-2005, 20:39

Emperorek napisał(a): Euro nie był ani geniuszem ani wirtuozem ale dzieki swojej legendzie jest uwielbiany, a to po czesci zawdziecza vargowi.

to ze zostal uwielbiany nie zawdziecza vargowi a plytom jakie nagral :D "de mysteriis..." chocby nawet... owszem smierc sporawila ze stal sie legendarny, ale nie zmienia to faktu za co go pamietamy, bo ja przynajmniej sluchajac mayhem nie mysle o tym czy euro zyje czy nie tylko zachwycam sie ni3samowitym kimatem i vcodowna muzyka.Smierc Euro to jak dla mnie drugi plan, zdecydowanie. Wirtuozem!!!!!!! Emperorek a ktory z muzykow black metalowych jest wirtuozem, bo nawet jesli taki istnieje to pewnie da sie ich an palcach jednej reki wyliczyc...
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Emperorek » 08-11-2005, 22:24

jest i to jest nawet w mayhem Hellhammer. ten człowiek jest wirtuozem. Jego technika jest nienaganna ale pokazał to przedewszystkim w "nowym"mayhem. Drugi plan ok teraz to jest drugi plan ale dzieki temu wypłyneli. dzieki swojej działalonosci poza muzycznej. Pozatym jest niestety wiele osób które uznaja mayhem za kult nie znajac parwie muzyki. ale to jest juz inna bajka. Ich sława jest wypracowana na sensacji. To nie jest chyba muzyka tktóra by sie az tak dobrze sprzedała i była az tak chwytliwa zeby mayhem było az tak popularne. zreszta popatrzmy na dzisiejsza scene blackowa. czemu burgery maja taki mroczny image bo garsciami czerpia z poczatku lat 90 w norwegii. Ta legenda nadal żyje nadal ludzie patrza na ten image i uwazaja go za chuj wie co.
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez forlorn » 09-11-2005, 19:52

ja uwazama mayhem za kult i wierz mi ze znam ich muzyke bardzo dobrze, na tym sie "wychowalem" tez wqrwia mnie fakt ze przez ta cala otoczke smierc i takie tam ludzie mówią o nich huj wie co, ale to przeciez jest kurwa mac totalnie nie istotne, kiedy ja ocieniam mayhem i ch dokonania mam na mysli tylko mi wylacznie muzyke!!!!!! jest to kulttcior niesamowity, i nie ma co tu mieszac burgerow bo to calekiem inna bajka :twisted: , cpo dp hellhamera zgadzam sie ze muzykiem jest naprawde pierwszej klasy ale czyz nie Euro by glownym kompozytorem? temu czlowiekowi duzo powinnismy zawdzieczac bo przedstawil nam i podal black metal w niesamowitej formie i stylu takim, ze np tacy ludzie jak ja sie nim zachwycaja do dzis.Uwazam Euro za fachmana sceny BM! ktory we wspolpracy takich ludzi jak Hellhammer stworzyl cos wielkiego i nie zapomnianego, po smierci Euro bylo juz tylko gorzej i tak jest do dzis... moze powrot starego wokaliosty wniesie znowu cos do muzyki mayhem...ale to tylko moje nadzieje :twisted:
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Krieg » 09-11-2005, 21:03

Doskonale to ująłeś Forlon. MayheM jest dla mnie kultem pierdolonym kultem z powodu muzyki a nie tego co odpierdalał Euro czy Dead te lata wcześniej. faktycznie Euro nie był żadnym wirtuozem ale stworzył muzykę na której moje obcowanie z BM się zaczęło i nadal na niej żyje, ten człowiek pokazał jak powinno się grać BM ale najwidoczniej panowie z nowego MayheM`a tego nie zrozumieli. jednak są kapele które grają jak Euro pokazał np. taki Urgehal, Tsjuder, Gorgoroth czy 1349 dla mnie te kapele to jedyna nadzieja BM w Norwegii.
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Emperorek » 09-11-2005, 22:12

no własnie idaltego nigdy nie dojdziemy do porozumienia w tej kwestii. NOwy mayhem nagrał album swietny( A Grand Declaration Of War) gdytż siegneli po zupełnie nowy wymiar blacku. nowa jakosc zaczeli eksperymentowac i grac cos naprawde oryginalnego. Oczywiscie muzycy tej klasy mogli by kopiowac bez ustanku De mysteries, ale sa na tyle odwazni że graja cos nie sdzablonowego które normalnie byłoby wrecz niedopomyslenia. Chwała im za to że nie boja sie realizowac swoich pomysłów i dzieki temu tworza nowa droge nowa jakosc w blacku. Nie twierdze ze jest to lepsze od kultu euro ale kłutnie o jakosc mayhem po jego smierci przypominaja mi kłutnie fanów marillion po odejsciu fischa.
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Krieg » 10-11-2005, 06:40

Może i A Grand Declaration Of War pokazał nowy wymiar BM ale nie był to najwidoczniej zabieg udany ponieważ płyta może i innym się podoba ale ogólnie patrząc na świat stała się totalnym nie wypałem co udowadnia np. Chimera która jest bardziej podobna do Wolf`s lair Abyss a sami muzycy przez premierą tej płyty zapewniali że będzie to powrót do De Mysteriis Dom Sathanas co byłą totalną bzdurą. Jestem takiego zdania że MayheM po reaktywacji powinni zmienić nazwę, ponieważ pokazując teraz co robią depczą sam kult tego zespołu jak istniał do śmierci pana Euro.
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez blabla » 10-11-2005, 21:50

Emperorek napisał(a):no własnie idaltego nigdy nie dojdziemy do porozumienia w tej kwestii. NOwy mayhem nagrał album swietny( A Grand Declaration Of War) gdytż siegneli po zupełnie nowy wymiar blacku. nowa jakosc zaczeli eksperymentowac i grac cos naprawde oryginalnego. Oczywiscie muzycy tej klasy mogli by kopiowac bez ustanku De mysteries, ale sa na tyle odwazni że graja cos nie sdzablonowego które normalnie byłoby wrecz niedopomyslenia. Chwała im za to że nie boja sie realizowac swoich pomysłów i dzieki temu tworza nowa droge nowa jakosc w blacku. Nie twierdze ze jest to lepsze od kultu euro ale kłutnie o jakosc mayhem po jego smierci przypominaja mi kłutnie fanów marillion po odejsciu fischa.

Hmmm chyba nie, bo z tego co mi się kojaży Fish był wokalistą, a nie kompozytorem ich muzyki? Ale mogę się mylić, nie słucham ich. Mayhem nie miał wyjscia jak kombinowanie, bo starcili Euro. Ze starego zespołu został prekusista i basmen, więc jak mogli oni w jakikolwiek sposób kopiować styl??? Raczej nie bardzo, chyba, że Necrobutcher tez komponował, ale to chyba nie jest prawdą. Najwiekszy żal do nich mam o nazwę. Mieliby krzyżyk ode mnie na drogę, gdyby chcieli grać dalej ze soba - naprawde nie ma sprawy, ale po co pod starym szyldem? Jaki mieli ku temu powód, jak nie kasa? Przecież w takim przypadku w kolejnych płytach nie ma logicznego ciągu jesli chodzi o muzykę (poza tym, że to black metal). Chyba poprostu Hellhammerowi zaświeciło w portfelu pustką skoro reaktywował zespół po paru latach w innym składzie. Eksperyment wynikał chyba z desperacji.

A co do kultu Euro i innych dziwnych wydarzeń w Mayhem to podobnie jak wy, nie zmieniają mojego stosunku do tego zespołu, chociaż twierdzę, że nieźle im "trafiło", i że te wydarzenia bardzo kożystnie uzupełniły blackmetalowy wizerunek czego niejedna kapela może im zazdrościć :) .

a tak black stał sie wpewnym momencie nawet popularny i modny dzieki czemu zespoły sie wybiły i wreszcie nagrywali muzyke na porzadnym sprzecie z dobrym brzmieniem

Taaa... Od razu się wszyscy rzucili na porządne brzmienie :) . To nie symfonia tylko black. Ale co kasy nastukali to ich, fakt. I nieprawda, że Euro jechał na swojej legendzie - jakby grał zjebaną muzykę, to pies z kulawą nogą nie zainteresowałby się jego śmiercią. No przesadzam, ale nie byłoby, aż takiego zainteresowania jego twórczością. Ludzie by posłuchali i powiedzieli: "No coż, zginął - sensacja. Ale muzykę to grał chujową" i Mayhem by zniknął w mrokach dziejów. No i kończąc - nie trzeba być wirtuozem, żeby być wielkim - wystarczy dobry pomysł i wypracowany, mniej lub bardziej, styl.

A co do "Dawn of The Black Hearts" to okładka rozpierdala :twisted: :
http://www.metal-archives.com/images/8075.jpg

Szkoda gościa. Jego wokale były nie do wyjebania.

BTW Nie słyszałem "The Dawn..." - jak im wyszedł "Black Metal"?
blabla
Degustator
Degustator

Postprzez Krieg » 11-11-2005, 08:21

Co do tego brzemienia to coraz częściej spotykam się ludźmi którzy wolą taki typowy podziemny sound niż czysty i klarowny czyściutki ze studia , oczywiście bez przesady z tym brudnym soundem słyszałem parę kapel i o dupe roztrząść ich drogę w kierunku bycia jak to mówią nie którzy ,,True"
chociaż są perełki np. Pogrom 1147.

Wątpię że Euro by się cieszył jakby zobaczył co teraz dzieje się w BM, jakby zobaczył jaka jest jedna znaj popularniejszych kapel BM (według innych ludzi nie mnie) np. kredi czy burgery ja nie wiem jak ludzie mogą mówić na to Black Metal już prędzej z Dimmu, ale kurwa kredki? Kurwa Euro i Dead w sumie dobrze że wąchają kwiatki od spodu bo by ich zabiło co by ujrzeli. Chociaż nasuwa mi się taka myśl, czy oni obaj lub jakby jeden z nich jeszcze żył po dziś dzień czy dalej byliby nadal swoich przekonań czy jebneli na kasę jak ich koledzy ze zespołu czy z innych kapel.
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez forlorn » 14-11-2005, 14:46

co do brzmienia to brudne ma swoj klimat jak malo co...wyobrazcie sobie :transilkvanian hunger" z czystym i klarownym brzmieniem...żenada!!
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Krieg » 14-11-2005, 21:12

forlorn napisał(a):co do brzmienia to brudne ma swoj klimat jak malo co...wyobrazcie sobie :transilkvanian hunger" z czystym i klarownym brzmieniem...żenada!!

Może i ma ale jeśli słyszałeś francuskiego Mutiilation czy Gestapo 666 to sam uznasz ze brzemienie czystsze by się temu przydało.
Wole już trochę czystsze brzmienie a nie jak np. na Pure Fucking Armageddon
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez forlorn » 15-11-2005, 08:59

Krieg napisał(a):
forlorn napisał(a):co do brzmienia to brudne ma swoj klimat jak malo co...wyobrazcie sobie :transilkvanian hunger" z czystym i klarownym brzmieniem...żenada!!

Może i ma ale jeśli słyszałeś francuskiego Mutiilation czy Gestapo 666 to sam uznasz ze brzemienie czystsze by się temu przydało.
Wole już trochę czystsze brzmienie a nie jak np. na Pure Fucking Armageddon

tak słyszałem obje te kapele, mimo wszystko "transilvanian.." właśnie brudnemu brzmieniu zawdziecza swą orginalnośc, i jakos nie bardzo był bym za tym zeby to jakos "wyklarować"
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Krieg » 15-11-2005, 14:20

Faktycznie masz racje ale nie którym kapelą naprawdę by się przydało podszlifować brzmienie. Nie którzy po prostu zbyt przesadzają z tym brudnym brzmieniem.
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez forlorn » 15-11-2005, 14:29

Krieg napisał(a):Faktycznie masz racje ale nie którym kapelą naprawdę by się przydało podszlifować brzmienie. Nie którzy po prostu zbyt przesadzają z tym brudnym brzmieniem.

no fakt, ale wynika to miedzy innymi z tego ze nie maja "ludzkich" warunkow na nagrywanie muzy.Wiesz znam kilku muzykow BM i z tego co wiem to chciei by zeby ich demowki czy plyty brzmialy nieco bardziej krystalicznie ale nie ma na to możliwosci finansowych. Z drugiej strony niektorzy faktycznie celowo trzymają sie brudnych brzmien i niestety nie jest to miłe dla ucza...
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Krieg » 15-11-2005, 17:21

No w sumie racja popatrzeć można np na demo Pure Fucking Armageddon MayheM`a. Nie rozumiem fascynacji ludzi nad tym demem ja tam ledwie mogę pośród tego pierdzenia (inaczej tego określić nie można) poszczególnych instrumentów a wokalu już nie wspomnę może go tam nie było albo jest tego nie wiem.
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez bl@ck » 18-11-2005, 16:47

Chimera to jak dla mnie (i nie tylko) to taki średniak jak na Mayhem'a
najlepsze kawałki to: 'whore", "you must fall" i "my death"... Ale teraz najczęściej słucham
US Legions... "pure fuckin armagedon" niszczy :twisted:
Awatar użytkownika
bl@ck
Degustator
Degustator

Miejscowość: POLAND

Postprzez Krieg » 18-04-2006, 06:07

Nowy MayheM dopiero w październiku.
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik