Death metal

Ciężkie brzmienia wszelakie

Death metal

Postprzez forlorn » 29-06-2005, 13:59

a tu znowu bedziemy wałować szufladke o nazwie "death metal"
Vitale przyjezdzają do Polski!!!! chyba w pazdzierniku maja zagrać kilka koncertow!!!
zajebiście
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: olkusz

Re: Death metal

Postprzez Krieg » 02-07-2005, 07:42

Słyszał ktoś może najnowszego Belphegora?
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Stherliz

Postprzez forlorn » 03-07-2005, 16:17

JA SŁYSZAŁEM ALE MNE NIE ZACHWYCIL
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Krieg » 03-07-2005, 16:39

Ja również go słyszałem i musze powiedzieć ze faktycznie do najlepszych produkcji Austriaków nie należy i do pięt ,,Necrodaemon Terrorsathan" nie dorasta

Za to ostatnio strasznie spodobała mi się formacja z Norwegi o nazwie Chton gorąco polecam.
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez forlorn » 04-07-2005, 17:59

hate eternal wlasnie salucham.Ku...wa co za muza....
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez blabla » 04-07-2005, 23:36

forlorn napisał(a):a tu znowu bedziemy wałować szufladke o nazwie "death metal"
Vitale przyjezdzają do Polski!!!! chyba w pazdzierniku maja zagrać kilka koncertow!!!
zajebiście

Hahaha - wiem juz o tym od dawna :twisted: . Najbardziej podoba mi się to, że grają miasto obok (Zabrze - w życiu bym nie pomyślał, że na koncert Vitali pojadę sobie tramwajem), a na dodatek w klubiku, który kiedys był remizą chyba i teraz odbywają się tam tylko podziemne koncerty - ostatnio byłem tam na Besatt i Furii. Aż się wierzyć nie chce. Na inne kapele trza jeździc za granicę, a tu sobie luzacko podjadę i jeszcze tego samego wieczora wrócę do domu.

DODANE PÓŹNIEJ:
NO CHUJ JASNY BY ICH STRZELIŁ!!! ZMIENILI!!! DO KATOWIC BĘDĘ POPIERDALAŁ!!! :evil: :evil: :evil:
blabla
Degustator
Degustator

Postprzez [zbanowany] Vlad Tepes » 06-07-2005, 11:40

Dla miłośników Cynic mam małą zabawę. Zapraszam. Bootleg do wygrania. Szczegóły tutaj:

http://madness.superhost.pl/phpbb/viewtopic.php?t=423

Pierwsze 7 utworów pochodzi z pewnością z jednego koncertu. Bonusem(?) są numery 8 i 9. Troszkę gorszej jakości i nie ma pewności, czy pochodzą z tego samego setu. Zważywszy jednak na to, że nie ma zbyt wielu dobrej jakości bootlegów Cynic, dla niektórych wielbicieli zapis ten może okazać się rarytasem.
Gadanie dla gadania jest jak pierdzenie na czczo. Ściana dźwięku, zero treści.
Awatar użytkownika
[zbanowany] Vlad Tepes
Degustator
Degustator

Miejscowość: lepiej nie spotkać

Postprzez blabla » 07-07-2005, 10:57

Odpowiedzi wysyłam PM na TYM forum, bo nie chce mi się rejestrować na Twoim - przy okazji jeszcze raz dzięki za płytkę - coś pięknego.
blabla
Degustator
Degustator

Postprzez [zbanowany] Vlad Tepes » 07-07-2005, 11:04

Strzygon napisał(a):Odpowiedzi wysyłam PM na TYM forum, bo nie chce mi się rejestrować na Twoim - przy okazji jeszcze raz dzięki za płytkę - coś pięknego.

Zasadniczo to jest to konkurs dla forumowiczów aczkolwiek uwzględnię Twoją odpowiedź jeśli będzie dobra. :wink:
Gadanie dla gadania jest jak pierdzenie na czczo. Ściana dźwięku, zero treści.
Awatar użytkownika
[zbanowany] Vlad Tepes
Degustator
Degustator

Miejscowość: lepiej nie spotkać

Postprzez blabla » 07-07-2005, 12:02

Będzie świetna :P .
blabla
Degustator
Degustator

Postprzez toM_ » 07-07-2005, 12:55

wiecie co ludzie
a moglibyście polecić jakis melodyjny death, coś jak Quo Vadis (może z trochę mniej trupim wokalem), bo takie coś to mi się naprawdę podoba
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Krieg » 07-07-2005, 13:45

Melodyjny Death Metal hmmm może
God Dethroned ,Dark Tranquillity albo nasz polski Saltus więcej na razie mi do głowy nie przychodzi może, dlatego ze nie za bardzo przepadam za melodyjnym Death Metalem
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez blabla » 07-07-2005, 22:02

Melodyjny death metal? Ale żeś wymyślił... Ale dobra:
- Arch Enemy
- Carcass - późny oczywiście, są prekursorami zarówno grincore'a, jak i melodyjnego death'u - polecam płyty "Heartwork" i "Swansong" ze wskazaniem na tą pierwszą
- Rotting Christ?

A co do God Dethroned to bym nie ryzykował :P - słyszałem jedną płytę i była dosyć nudna poza jednym kawałkiem. Mówię o "Into the Lungs of Hell" i kawałku "Soul Sweeper".

Tak w ogóle to w death metalu sa dwie szkoły - amerykańska i szwedzka. I szukaj raczej zespołów ze szwedzkiej szkoły - tam jest właśnie dużo melodyjnych kapel, a amerykańska to głównie właśnie mało melodyjne nakurwianie (ale jakie wspaniałe :twisted: - vide Suffocation "Effigy of the Forgotten")
blabla
Degustator
Degustator

Postprzez toM_ » 07-07-2005, 23:45

Strzygon napisał(a):Melodyjny death metal? Ale żeś wymyślił...

ja tego nie wymyśliłem
ja to gdzieś wyczytałem... ale nie pamiętam już gdzie
za głupi jestem żeby takie rzeczy wymyślać ;)
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Krieg » 08-07-2005, 08:43

Strzygon napisał(a):A co do God Dethroned to bym nie ryzykował :P - słyszałem jedną płytę i była dosyć nudna poza jednym kawałkiem. Mówię o "Into the Lungs of Hell" i kawałku "Soul Sweeper".
")

Słyszałeś właśnie najgorsza płytę ja polecam poprzednia wydawnictwa:
The Grand Grimoire
Bloody Blasphemy
Ravenous
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez forlorn » 08-07-2005, 14:11

melodyjny death nalezalo by zacząć słuchać od ich prekursorów czyli jak dla mnie wczesny Amorphis i In Flames napewno sie spodoba :D
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Krieg » 23-07-2005, 20:05

Ostatnio (czyli jeszcze w Polsce) slyszalem bardzo dobry Death Metal z Norwegi kapela zwie sie CHTON i naprawde jest swietna, zadne tam mile plumkanie tylko dobry starej szkoly Death Metal polecam goraco :)
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez toM_ » 27-07-2005, 18:57

wiecie co
tak czytałem co Wy mi tu polecacie
i ściągnąłem sobie to:
Image
Arch Enemy - Doomsday Machine
i wiecie co Wam powiem?
takie płyty wkurwiają mnie najbardziej ze wszystkich na świecie
wokal jest po prostu do duoy (to nawet zbyt łagodnie powiedziane), słuchać nie idzie. Jakby jakaś wściekła baba się darła... mało tego jakby waliła sobie za dużo szufladek i za dużo spiritu chlała i nie wiem jeszcze co...

za to muzykę... muzykę można ubóstwiać !!! I jak tu teraz tego słuchać? nie wiecie czy istnieją jakieś programy za pomocą których można ściszyć, albo zlikwidować wokal w mp3?? uch... ostatecznie postaram się to przeboleć :(
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Krieg » 27-07-2005, 19:20

O ile wiem to chyba jakas wtyczka do programu Sound Forge to oferowala;)
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez toM_ » 27-07-2005, 21:54

pierdolę to
nie mogę tego słuchać, przez to darcie
normalnie skrętu kiszek dostaję :evil:
żeby tak zespuć taką muzykę
Awatar użytkownika
toM_
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez forlorn » 29-07-2005, 14:16

posłuchaj kapeli Amorphis jak dla mnie są a raczej byli switni do plyty tuonela włącznie!! ale to juz nie jest death sciagnij sobie karelian isthmus i tales from tyhe thousand lakes i black winter day polecam takze szczególnie elegy chociaz to juz jest folk ale zajebisty!!
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez SOK » 19-09-2005, 21:21

Jeśli chodzi o mistrzów tego gatunku to oczywiście: Death, Cynic, Morbid angel, Vital Remains, Suffaction, Vader, Napalm death, Nile, At the gates, Decide, Obituary, Possesed, Unleashed, Canibal Corpse.

Polska scena Death metalowa jest bardzo dobra. Mamy takie zespoły jak: Dies Irae, Vader, Sceptic, Anal stench, Lost soul, Cronics, Anorexia czy Devilyn. Nic tylko jeździć na koncerty :wink:
Pink Floyd
SOK
Abstynent
Abstynent

Postprzez forlorn » 20-09-2005, 13:35

SOK napisał(a): Nic tylko jeździć na koncerty :wink:

DOKŁADNIE :wink:
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Krieg » 03-10-2005, 09:50

Czy ktoś juz słyszał z was najnowszego Hypocrisy ?
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

ARCH ENEMY

Postprzez bl@ck » 03-11-2005, 18:49

Kurwa nie mozna tej kapeli ominac... te brzmienie potrafi dac po pysku ... wlasnie ich slucham i jestem powalony ... ich najnowsza plytka z panną na wokalu jest wyjebana w kosmos.. laska niezle sobie radzi na wokalu .... jestem pod wrazeniem Arch Enemy ... polecam wyjebany death .....
Awatar użytkownika
bl@ck
Degustator
Degustator

Miejscowość: POLAND

Postprzez Krieg » 06-11-2005, 11:00

Norwegia słynie z Black Metalu, a jednak są kapele które pokazują że norwegów stać na dobry Death Metal, ostatnio wsłuchuje się w Blood Red Throne i musze przyznac że kolesie dużo zaczerpują od kolegów z USA czy chociażby ze Szwecji ale wychodzi im to bardzo dobrze. i wcale nie słychać totalnej zrzynki, mają własne pomysły ale jednak czuć tą amerykańską szkołę, chyba że mam jakieś dziwne odczucia .:P

Polecam bardzo dobrą kapele ze Szwecji Vomitory, kolesie grają już ponad 10 lat wydali jak na razie 5 płyt i 3mają się naprawdę na światowym poziomie.
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez forlorn » 08-11-2005, 20:43

oprucz tego ze bood red throne zaskakuje porcją "wysoko" granego death metalu to nastepną rzeczą jaka podobno jest zaskakujaca to nowy ulver podobno ani nie jest backowy ani deathowy wiec jaki kurwa jest? ktos kto juz slyszal mowil mni ze rockowy ale wierzyc mi sie nie che...slyszal juz moze ktos z was??
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Krieg » 09-11-2005, 06:41

forlorn napisał(a):oprucz tego ze bood red throne zaskakuje porcją "wysoko" granego death metalu to nastepną rzeczą jaka podobno jest zaskakujaca to nowy ulver podobno ani nie jest backowy ani deathowy wiec jaki kurwa jest? ktos kto juz slyszal mowil mni ze rockowy ale wierzyc mi sie nie che...slyszal juz moze ktos z was??

Pewnie ja słyszałem :P, nowy Ulver ma tyle wspólnego z Metalem co smród gówna z zapachem poziomek. Nowa płyta to czysta elektronika rzadko kiedy pojawiają się jakieś gitary, jest na tej płycie dużo dziwnych dźwięków a co dziwne płyta jest naprawdę dobra, a wokal Garma powala.
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez blabla » 10-11-2005, 20:28

Jesli chodzi o death metal ze Skandynawii polecam Cadaver w którym udzielali się (bo zespół już nie istnieje) Aggressor i Appolyon z Aura Noir. Muza bez udziwnien - choć nie jest to głupie napierdalanie blastów przez cały czas, pomysłowe solówki, ogólnie naprawde nieźle. Znam ich głównie z tego co jest do ściagniecia oficjalnie, bo nie mam skąd załatwić "Necrosis" - jedynej ich płyty, z tego co pamiętam. Jest teledysk do "Decomposed Metal Skin" do ściągnięcia ze stronki - bardzo fajny, chyba jeden z lepszych metalowych teledysków jakie widziałem: żadnego lania posoki gdzie popadnie, bezsensownego mrygania ujęć - poprostu kolesie grają - raz w corpsie, raz bez. Warto zobaczyć.

A teraz moja refleksja dotycząca dzisiejszego nowoczesnego death metalu. Uwaga, uwaga! Otóż ów death metal przestał mnie interesować! Dlaczego? Bo nie ma już klimatu. Ostatnio kumpel polecił mi coś takiego jak Brodequin (taki death/grind amerykański jak Disgogre etc. jakby ktoś nie wiedział) i kazał mi zwrócić uwagę na bębniarza. Mówił, że szybki jak cholera i w ogóle, i powiedział, że jest filmik do ściągniecia jak on gra. Ściagnąłem i rzeczywiście - koleś sieje na werblu z taką prędkością, że oko bieleje (Ś.P. Docent nie miałby szans) stosując do tego specjalną technikę. Oto jego stronka: http://www.cptkilldrums.com (wstawianie URL'a coś chyba mi nie działa). Chodzi o filmik jak gra z Brodequin. Potem w Mega Sinie przeczytałem o czymś takim jak Origin - też, że mega szybkie, techniczne, wspaniałe - ocena 9/10. Ściągnałem, posłuchałem i zrobiło mi się smutno. Czy death metal idzie w stronę takiego napierdalania? Nikomu się już nie chce grać klimatycznie? Nawet jesli zespołu nie napierdalają jak dziki osioł to są poprostu powtarzalne... Widać, że cała nadzieja w podziemiu i starych tuzach, którzy tworzyli ten gatunek. Ostatanio odkryłem coś takiego jak polskie Throneum - zespół jest boski i w starym stylu. Słychać w nim i stare Pestilence, i Repulsion i jeszcze w pizdu innych fajnych rzeczy. Naprawdę polecam, jeśli też macie dość tego megaszybkiego srania.
blabla
Degustator
Degustator

Postprzez Krieg » 11-11-2005, 08:26

Nowy Death Metal nie jest aż tak bez klimatu jak mówisz, przynajmniej dla mnie . Ostatnio słyszałem parę ciekawych pozycji i nie były one postawione by tylko szybko napierdalać. Faktycznie nie które kapele zatracają klimat tylko po to by siać zniszczenie swoją prędkością, ale znajdziesz jeszcze parę dobrych perełek może i nawet więcej niż parę.
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Następna

Wróć do Metal

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty