Burzum

Ciężkie brzmienia wszelakie

Burzum

Postprzez [nieaktywny] malk » 29-06-2005, 20:29

Historię Varga znają chyba wszyscy, nie ma co przypominać. Jeszcze mu trochę odsiadki zostało. Tak czy owak, w moim rankingu najwyżej stawiam Filosofem. No normalnie muzyka obcych, metalowo-ambientowy geniusz. wybitna płyta. Na drugim miejscu Aske się plasuje.

Uwielbiam twórczość Burzum ale nie podzielam aryjsko-nietscheańskiej wizji świata Varga.

No i właśnie, pytanie mam przy okazji: czy da się odłączyć ideologię od muzyki?
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Re: Burzum

Postprzez Michał L » 30-06-2005, 00:25

Pomine całą tą historie norweskiego black metalu. Z ich twórczością jakoś się nie zaznajamiałem poza paroma piosenkami, które na początku wydawały mi się niezłe, a teraz już przeciętne.
Moim zdaniem da się odłączyć ideologie od muzyki, można słuchać muzyki dla samej muzyk czyli walorów estetycznych, a nie dla tekstów. Są zespoły typu Honor, którego wokalista ma niezwykły głos, cała kapela nieźle gra, a można ich sklasyfikować jako 'nazimetal'. Chociaż z niektórymi tekstami i tak się zgadzam. Albo SOAD, chociaż ma niezłe odważne i ciekawe teksty, to z większością z nich się nie zgodze. Więc słucham ich przedewszystkim dlatego, że ich muzyka mi się podoba.
nie inaczej

Frizona.pl
Michał L
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Sosnowiec Pogoń

Postprzez Krieg » 30-06-2005, 06:49

Osobiście najbardziej z Burzum uwielbiam ,,Hvis Lyset Tar Oss" i ,,Filosofem" szczerze mówiąc bardzo lubię wszystkie płyty Varga, ale tylko te gdzie grał Black Metal. Oczywiście, że można oddzielić ideologie od muzyki, nie, którzy słuchają muzyki tylko dla tekstów i muzyki a inni tylko dla muzyki, odnajdują całe szczęście wyłącznie w partiach melodii a nie w tekstach. Jakby ludzie nie umieli oddzielić ideologii od muzyki do chyba byśmy mieli kolejne Black Circle ale na skale masową i czysty Holocaust.
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Stherliz

Postprzez ninuś » 30-06-2005, 16:49

znam tylko "filosofem"...

Co powiem napewno wciąga...Nawet za bardzo, zwłaszcza ten 25 minutowy gigant...
Uroczy kawałek, uroczy zespół :twisted:
a rien pa peut arrete moi
Awatar użytkownika
ninuś
Degustator
Degustator

Miejscowość: Bochnia

Postprzez [nieaktywny] malk » 30-06-2005, 18:15

Krieg napisał(a):Oczywiście, że można oddzielić ideologie od muzyki, nie, którzy słuchają muzyki tylko dla tekstów i muzyki a inni tylko dla muzyki, odnajdują całe szczęście wyłącznie w partiach melodii a nie w tekstach.

Ale wiesz co, czytałem teksty Burzuma w translacjach angielskich bo norweskiego jeszcze tak dobrze nie znam ( :twisted: ) i te wszystkie aryjskie ideologie skończyły się na Aske, bo na Filosofem nie uświadczyłem żadnych swarożyc wie jakich idei.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Krieg » 01-07-2005, 08:24

Malkavian napisał(a):
Ale wiesz co, czytałem teksty Burzuma w translacjach angielskich bo norweskiego jeszcze tak dobrze nie znam ( :twisted: ) i te wszystkie aryjskie ideologie skończyły się na Aske, bo na Filosofem nie uświadczyłem żadnych swarożyc wie jakich idei.

Nie wiem może, nie wnikałem za bardzo w treść tekstów owych albumów.
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez forlorn » 01-07-2005, 14:51

jesus tod - ten numer sprawia ze mnie ciary przechodza
jak dla mnie najbardziej przednim albumem Burzum jest "hvis lysset tar oss"(chyba byki sa ale niewazne...):P
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: olkusz

Postprzez blabla » 04-07-2005, 21:24

Burzum... No co tu dużo gadać - zajebista muzyka. Słyszałem "Burzum/ASKE", "Det Som Engang Var", "Hvis Lyset Tar Oss" i w kazdej jest coś świetnego. "Filosofem" nie słyszałem - Brak ma jakieś kawałki na kompie, ale ja tam wolę słuchanie całych płyt, bo wtedy można zobaczyć (usłyszeć) cały koncept płyty. Ale wracając - fajna muzyka, nie ma riffowych "wypełniaczy", wokale jedne z lepszych blackowych jakie słyszałem. No i działa też, na mnie przynajmniej, że to wszystko nagrywał jeden koleś (no może nie przez cały okres działalności). Trudno też pominać takie hity, jak "War", "Ea, lord of the depths", "Key to the gate", "Lost wisdom", "Dunkelheit".
A jeśli chodzi o ideologie, to nie zawsze sie da, bo czasem poprostu jest Ci po chamsku pchana do głowy w tekstach czy tytułach, np. Honor, Gontyna Kry, Battlefileds i takie różne podobne. Właśnie słucham ostatnio takich rzeczy, bo mam jednego kumpla co tam niby jest skinhead'em, NS i w ogóle i mi podrzucił troche muzy. Trudno nie zauważyć takiego tytułu jak choćby "Nadchodzimy, bedziecie rzygać krwia żydowskie bękarty" (swoja drogą zajebisty kawałek).

EDIT: Jak mogłem zapomnieć o moim ulubionym "My Journey to the Stars"? :x
Ostatnio edytowany przez blabla, 05-07-2005, 10:41, edytowano w sumie 1 raz
blabla
Degustator
Degustator

Postprzez Krieg » 05-07-2005, 08:53

Dla mnie najlepszymi utworami Burzum są:
- Ea, lord of the depths
- Spell of Destruction
- War
- The crying orc
- Key to the gate
- En ring til aa herske
- Det Som en Gang Var!!!
- Dunkelheit
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez forlorn » 05-07-2005, 19:10

burzum to dla mnie przede wszystkim muzyka :D
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 05-07-2005, 19:26

A moimi ulubionymi są Dominus Satanas, Dunkelheit i Rundgang Um Die Transzendentale Säule Der Singularität
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez forlorn » 08-07-2005, 14:22

dunkelheit
det som en gang var
ansugardaraiwo
gebrechlichkeit
a number one is :
:evil: jesus' tod :evil:
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Emperorek » 14-07-2005, 20:34

Det Som Engang Var to mój ulubiony album burzum chociaz zawsze miałem dystans d twórczości Varga. nie wiem czemu ideologia mnie nie interesuje, zyciorys tez. Płyty sa ciekawe ale tyak naprawde pierwsze albumy posiadaja magie tylko dzieki tłu historycznemu dzieki którem tak naprawde wszycy usłyszeli o burzum bez tego nie wiadomo czy ktokolwiek by sie tym tak podniecął. Niemniej jednak od czasu do czasu lubie posłuchać szalonego varga
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Miejscowość: Poznań/Pniewy

Postprzez [nieaktywny] malk » 17-07-2005, 19:35

rheh, ponoć Varg z paki rzeczywiście zwiał.

a do ulubionych kompozycji dołączam po ostatnim nocnym odsłuchu podczas sesji rpg utwór 'Tomhet' z Hvis Lyset...

słyszeliście Hlidskjalf i Daudi Baldrs?
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Emperorek » 19-07-2005, 07:13

oczywiscie że zwiał ale złapali kretyna. Widzieliscie jak teraz wyglada. nOrmalnie oszołom jak sie patrzy. Nie wem po co zwiewał z tego pierdla i jeszcze płakał ze nie ma już żadnego kontaktu z grupami Nazioli i satanistów. przykre
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez marcinito » 19-07-2005, 15:47

ja tam specjalnie nie znam calej tworczosci burzum, ale ostatnio moj kumepl, ktory ma fiola na punkcie minimalu zarzucil takowa plytke...
nie wiem ktory to byl album, ale brzmial zdecydowanie jak z polki minimal ambient...

....jak dla mnie za bardzo "minimal" i monotonne.
::: T H E B I T E :::
http://www.diaksziget.com/main/keres.php?band=The+Bite
(niestety w jezyku wegierskim... sic!)
Awatar użytkownika
marcinito
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Budapeszt

Postprzez [nieaktywny] malk » 19-07-2005, 16:59

ekstra, też lubię szufladki, mam 19 lat, może się umówimy? :|
ludzie co z wami?? minimal ambient? sam korzystam z szufladek, ale tylko w ostateczności, bo sens klasyfikacji jest taki sam jak nagrywanie w audio wywiadu z niemową.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez bl@ck » 04-11-2005, 18:10

Jest spora grupa ludzi, którzy wcześniej ich nie słuchała, albo nawet nie wiedziała, że oni istnieją. Dzięki szumowi medialnemu jaki się zrobił po morderstwie - stali się bardziej znani. Część zwłaszcza bardzo młodych ludzi zaczęła ich słuchać tylko dlatego, że jeden koleś drugiemu powiedział "Te, stary, ale jaja, oni się tam między sobą pozabijali, zajebiście, musisz ich posłuchać!". Na własne uszy słyszałam i czytałam niejednokrotnie tego typu wypowiedzi. :(
Awatar użytkownika
bl@ck
Degustator
Degustator

Miejscowość: POLAND

Postprzez Krieg » 05-11-2005, 07:29

bl@ck napisał(a):Jest spora grupa ludzi, którzy wcześniej ich nie słuchała, albo nawet nie wiedziała, że oni istnieją. Dzięki szumowi medialnemu jaki się zrobił po morderstwie - stali się bardziej znani. Część zwłaszcza bardzo młodych ludzi zaczęła ich słuchać tylko dlatego, że jeden koleś drugiemu powiedział "Te, stary, ale jaja, oni się tam między sobą pozabijali, zajebiście, musisz ich posłuchać!". Na własne uszy słyszałam i czytałam niejednokrotnie tego typu wypowiedzi. :(

Mam małe pytanie, mówimy o Burzum to dlaczego mówisz o tym zespole w liczbie mnogiej? Przecież w Burzum dużo muzyków nie było.
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez [nieaktywny] malk » 20-11-2005, 00:10

Krieg napisał(a):Mam małe pytanie, mówimy o Burzum to dlaczego mówisz o tym zespole w liczbie mnogiej? Przecież w Burzum dużo muzyków nie było.

obaj dobrze wiemy ilu ich w tym burzum było.
[nieaktywny] malk
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez Krieg » 20-11-2005, 13:28

No wiemy sam Varg no i Samoth ale tylko sesyjnie na Aske na basie zagrał.
Awatar użytkownika
Krieg
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez forlorn » 21-11-2005, 17:18

dla mnie Burzum to tylko Varg.Kurwa akpela super ale ten Varg....do dzis jakos nie wiem jakie mam miec zdanie o tym wszystkim dookola niego....kontrowersyjna postac jakich malo///
Awatar użytkownika
forlorn
Alkoholik
Alkoholik

Postprzez bl@ck » 23-01-2006, 17:24

Wczesne plyty do polowy Filosofem da sie sluchac. Kilka genialnych kawalkow, reszta srednia. Od polowy filosofem (a konkretnie od 4 kawalka) Burzum to jedna wielka kupa. Jakies gowniane plumkanie na keybordzie ambientu nie czyni. No i te zalosne wypowiedzi Varga i jego popieprzone poglady. Koles to kretyn, zal mi go, moglby naprawde dac sie zabic.
Generalnie cala tworczosc oceniam na 5 pkt. w skali 10. Gdyby nie nagral Baldurow i innego chujstwa to ocena za caloksztalt wahalaby sie w granicach 6-7.
Awatar użytkownika
bl@ck
Degustator
Degustator

Miejscowość: POLAND

Postprzez ++necro++ » 10-03-2006, 09:06

myślę że w kwestii muzyki Varg był geniuszem... ale jego niecny czyn wprawia mnie w mieszane uczucia co do jego osoby. Jestem ciekaw czy nagra kiedyś jeszcze jakąś płytkę, jak już wyjdzie z pudła...
Prawdziwy metal... WALCZMY O NIEGO!!!
++necro++
Abstynent
Abstynent

Postprzez Emperorek » 10-03-2006, 22:30

pewnie nagra jakiegos gniota żeby nabić kapuche a ludzie albo okrzykna to z miejsca albumem kultowym (jezeli nagra go samemu na gównianym sprzecie i gówniany materiał) albo gównem (gdy płyta bedzie naprawde dobra) taki paradoks ale wspomnicie moje słowa w końcu musi byc true i chuj
Awatar użytkownika
Emperorek
Alkoholik
Alkoholik

Wróć do Metal

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty