www.pks.org - wywiad z Prezem

Archiwum oficjalnego forum grupy KSU

www.pks.org - wywiad z Prezem

Postprzez Nikodem15 » 25-05-2006, 16:40

Wygrzebałem dopiero teraz, ale wywiad oczywiście jest pewnie z 2005 roku.

Naszą siła są ludzie

Wierzę, że można coś zrobić i wiem, że warto. Sam jestem dowodem na to, że wywodząc się z rodziny patologicznej, można coś osiągnąć, można stać się gwiazdą. Rozmoa z managerem i basistą KSU Pawłem "Prezo" Tylko.

Jak doszło do powstania KSU?
KSU powstał po II wojnie światowej... w 1977 roku. Nazwę przyjęto rok później, z czego się bardzo cieszymy, bo obchodziliśmy 25-lecie dwa lata, a to jest bardzo fajne.
Jak większość kapel, powstał z przyjaźni. Ludzie z różnych kręgów spotykają się, słuchają wspólnej muzyki, interesują się wspólnymi sprawami i tak też było z KSU.

A z czyjej inicjatywy?
Założycielem zespołu był "Bohun". Siczka nie lubi o tym mówić, ale to właśnie Bohun był pierwszym wokalistą KSU.

Skąd wzięła się nazwa grupy?
W 78 roku dochodzi do zmian tablic rejestracyjnych. Chłopaki wracali z próby, "narąbani". Siczka zobaczył samochód i mówi - "o tak się nazwiemy KSU". Stolicą województwa było Krosno, powiatem Sanok, a gminą Ustrzyki Dolne.

Wiele osób zastanawia się, co znaczy KSU, próbowaliście kiedyś rozwinąć ten skrót?
Tak! Kurwa sami Ukraińcy, kocha szanuje uwielbia, itd. My najczęściej mówimy Klub Sportowy Ustrzyki...

Czym była "Wolna Republika Bieszczadzka"?
Jest to coś, co przetrwało do tej pory. Chłopaki dbają o Bieszczady, piszą kroniki. Wiadomo, że była akcja z harcerzami, którzy niszczyli, co się dało, a że chłopcy byli "juszni", to się z nimi napierdzielali... Dawniej do ZHP wstępowało się z przymusu, chociaż ja na znak protestu wstąpiłem do ligi morskiej.

Jak pierwszy raz zetknęliście się z punk-rockiem?
Przez radio, Radio Luksemburg, Radio Wolna Europa. Grało się cover'y Sex Pistols, Wire, bo ciężko było zagrać np. Led Zeppelin, a to było łatwe. Po prostu banał

Czy KSU miał jakiś wpływ na poglądy młodych ludzi w czasach PRL-u?
Tak! Głownie dzięki tekstom, które były rewelacyjne. Wpłynęło to na bardzo dużą liczbę ludzi. Grając niedawno na "Punk Rock Later" w Katowicach, szef policji powiedział nam, że jak idą na "kiboli", to krzyczą "Idź pod prąd"!
Na mnie też wpłynął, gdy ich słuchałem, czułem, że oni dają mi wiarę, że coś można zmienić...

Jak trafiłeś do zespołu?
Z powodów finansowych. Kiedyś zajmowałem się organizacją koncertów. Była regresja, prawie każdy koncert był "do tyłu", Siczka jako jedyny zszedł mi z ceny. Powiedział "Podzielmy się stratą...". Gdy to usłyszałem opadła mi szczena, nie mogłem w to uwierzyć. Nabrałem do gościa niesamowitego szacunku. Tak się zaprzyjaźniliśmy, potem zostałem managerem zespołu.

Często dochodzi do zmian składu, czym to jest spowodowane?
Siczka to trudny człowiek. Jest alkoholikiem, często to mówi w wywiadach, aczkolwiek walczy z tym. Oprócz tego KSU nie przynosiło dochodów, managerowie ich ruchali, a trzeba było za coś żyć...

Co możesz powiedzieć o najnowszej płycie KSU?
Pewien człowiek napisał o niej "Manifest zwykłych ludzi". Gdy czytałem jego recenzje miałem łzy w oczach.
Rewolucja! Czerwona okładka, na niej głośniki z tarnowskiego stadionu żużlowego mówią same za siebie. Co do tytułu, to wyszła mała kłótnia z Siczką, bo on chciał ją nazwać "Kto cię obroni Polsko", ja się uparłem na "Nasze słowa" i wyszło na moje. Wszystkie teksty były skrupulatnie czytane. Dokonując oceny, doszukiwaliśmy się w nich własnych interpretacji. Tak powstawała ta płyta, po prostu... nasze słowa.

Jak długo trwały prace nad tą płytą?
Zaczęliśmy dokładnie 8 lipca, pamiętam, bo pierwszy dzień miałem prawo jazdy. Pod koniec grudnia była wojna w zespole, Jasiu powiedział "Kurwa, nie wytrzymam, mam dość, ja już nie robię tej płyty...", wtedy zaczął się pewien dramat. Ale w sumie to pierwsza płyta po długich latach, którą zespół nagrał taką, jaką chciał.

Jak widzisz waszą przyszłość na rynku muzycznym?
Teraz jest lepiej, dużo się gra i nie ukrywam, że można z tego wyżyć. Do płyty jednak trzeba dokładać, głównie z powodu piractwa. Sporo tez kosztuje promocja. Teraz dużo koncertujemy. Gdy gra się dziesięć, jedenaście razy dziennie pod rząd, to niekiedy nie daje się rady, to boli, bardzo boli. Ale czy na widowni są trzy tysiące osób czy sto, to nieważne, liczy się czad.
Czasem podchodzę do Siczki na scenie i mówię "To, co na kolana?", a on na to "Na kolana!".
...krzyk tysięcy gardeł, światła, wielki szmal - już nikt nie chce zmieniać świata, czegoś tylko żal...

Kult - Malta 2005 (nie ja wrzucałem, ale informuję. Pełen koncert, świetna jakośc.)http://www.megaupload.com/?d=NCWCANEW
Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Miejscowość: Ołobok

Re: www.pks.org - wywiad z Prezem

Postprzez Gehern77 » 25-05-2006, 21:03

No, nawet mało demagogiczny ten wywiad jak na Prezosa - szok! :lol:
"Jest w tym jakiś ponury symbol, że człowiek rozumny właśnie z drewna, a nie z plastiku, produkuje trumny..."
Awatar użytkownika
Gehern77
Degustator
Degustator

Miejscowość: Okolice Poznania

Postprzez Nikodem15 » 26-05-2006, 12:46

Oj czepiasz się. Poznawszy Preza bliżej mogę z całą pewnością stwierdzić, żr to porządny człowiek.
...krzyk tysięcy gardeł, światła, wielki szmal - już nikt nie chce zmieniać świata, czegoś tylko żal...

Kult - Malta 2005 (nie ja wrzucałem, ale informuję. Pełen koncert, świetna jakośc.)http://www.megaupload.com/?d=NCWCANEW
Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Postprzez Kicu » 26-05-2006, 17:52

Podpisuje się pod tym co napisał Nikoś
"Głupota to potężna siła"
Awatar użytkownika
Kicu
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: Nowy Targ

Postprzez KRITER » 26-05-2006, 20:02

naprawdę niezły wywiad
KRITER
Abstynent
Abstynent

Postprzez woof » 04-06-2006, 20:03

Gehern77 napisał(a):No, nawet mało demagogiczny ten wywiad jak na Prezosa - szok! :lol:

uwazasz ze koles byl/jest demagogiem?

to fakt oratorem byl niezlym. ale to nie znaczy ze trzeba go od razu o demagogie posadzac...

nie znam go. ale dla mnie ten wywiad wyglada na co najmniej szczery.
moze az za bardzo miejscami.
11.500
Jedenascie, pieńset.
11 500
Awatar użytkownika
woof
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: Wawa

Postprzez Gehern77 » 05-06-2006, 09:37

woof napisał(a):

to fakt oratorem byl niezlym. ale to nie znaczy ze trzeba go od razu o demagogie posadzac...

Słyszałem / oglądałem kilka wypowiedzi tego Pana na temat zespołu oraz spraw z nim związanych i zaiste odniosłem wrażenie, że słucham/patrzę na demagoga, który porywa się na wielkie hasła i wszystko co możliwe próbuje osnuć legendą i jakąś tanią ideologią. Do mnie to nie trafiało, dlatego jak dla mnie jest to zwykła demagogia...
woof napisał(a):nie znam go. ale dla mnie ten wywiad wyglada na co najmniej szczery.

Ten wywiad faktycznie zaskakuje, czego wyraz dałem w którymś z powyższych wpisów.
Na koniec powiem jeszcze, że Prezo nigdy mnie nie przekonywał ani swoimi wygłupami scenicznymi (fikał na scenie jak taki kogucik), ani natchnionymi mowami. Pewnie Wam się teraz naraziłem, bo jak widze 95% z Was to fani Pawła P. :wink:
Mnie zdecydowanie bardziej przekonuje nowy basista, bo po prostu wychodzi na scenę i gra muzę - 'bez ortodoksji i bez dawania dupy' jak to ktoś kiedyś powiedział.
"Jest w tym jakiś ponury symbol, że człowiek rozumny właśnie z drewna, a nie z plastiku, produkuje trumny..."
Awatar użytkownika
Gehern77
Degustator
Degustator

Postprzez woof » 05-06-2006, 19:04

Gehern77 napisał(a):
woof napisał(a):

Słyszałem / oglądałem kilka wypowiedzi tego Pana na temat zespołu oraz spraw z nim związanych i zaiste odniosłem wrażenie, że słucham/patrzę na demagoga, który porywa się na wielkie hasła i wszystko co możliwe próbuje osnuć legendą i jakąś tanią ideologią. Do mnie to nie trafiało, dlatego jak dla mnie jest to zwykła demagogia...

ja na to w ten sposob nie patrze.
co najwyzej moge sie zgadzac z tym co slysze albo nie ale zaden ani polityk ani muzyk mnie do niczego nigdy nie przekona :]
dlatego nawet nie pomyslalem ze moze przez niego demagogia przemawiac.

Gehern77 napisał(a):
woof napisał(a):nie znam go. ale dla mnie ten wywiad wyglada na co najmniej szczery.

Ten wywiad faktycznie zaskakuje, czego wyraz dałem w którymś z powyższych wpisów.
Na koniec powiem jeszcze, że Prezo nigdy mnie nie przekonywał ani swoimi wygłupami scenicznymi (fikał na scenie jak taki kogucik), ani natchnionymi mowami. Pewnie Wam się teraz naraziłem, bo jak widze 95% z Was to fani Pawła P. :wink:
Mnie zdecydowanie bardziej przekonuje nowy basista, bo po prostu wychodzi na scenę i gra muzę - 'bez ortodoksji i bez dawania dupy' jak to ktoś kiedyś powiedział.

nigdy nie bylem niczyim fanem. a czlowieka o ktorym mowimy znam tylko ze sceny.

"wyglupy sceniczne" preza moim zdaniem pasowaly i robily odpowiedni klimat ktory w tego typu kapeli jest bardzo wazny, moze nawet wazniejszy od wszystkiego innego co ta kapela posiada.
co do "Mnie zdecydowanie bardziej przekonuje nowy basista, bo po prostu wychodzi na scenę i gra muzę". heh widzisz. ty idziesz sluchac dobrej muzy a ja ide sie dobrze bawic.
gdybym chcial posluchac dobrej muzyki to raczej kapel typu ksu bym nie wybieral bo to sieczka jest.. (sieczka nie siczka :D )
nie wiem jak mozna na powaznie nazwac ksu "dobra muzyka" ...
w ogole kapele pankowe.
na kapele pankowe nie chodzi sie dla "dobrej muzyki" ale dla tego niesmowitego klimatu ktory tego typu kapele i ludzie na nie uczeszczajacy tworza :) (chociaz to moze juz raczej przeszlosc)
ehm.
zdrowko ;)
11.500
Jedenascie, pieńset.
11 500
Awatar użytkownika
woof
Popijacz
Popijacz

Postprzez Gehern77 » 05-06-2006, 20:37

woof napisał(a):heh widzisz. ty idziesz sluchac dobrej muzy a ja ide sie dobrze bawic.

Zapewniam Cię, że słuchanie nie wyklucza dobrej zabawy i nie należę do ludzi, którzy stoją na koncertach w miejscu jak przysłowiowy kołek.

woof napisał(a):gdybym chcial posluchac dobrej muzyki to raczej kapel typu ksu bym nie wybieral bo to sieczka jest.. (sieczka nie siczka :D )
nie wiem jak mozna na powaznie nazwac ksu "dobra muzyka" ...
w ogole kapele pankowe.

Zawsze irytowały mnie wypowiedzi, że punkrock to jest prosta muzyka i ludzie tworzący punkrock nie do końca potrafią dobrze grać. Wydaje mi się, że jednak dla wielu punkrockowe brzmienie to świadomy wybór. Wydaje mi się też, że po prostu niektórzy znajdują w tym to wszystko, czego szukają jeśli chodzi o muzykę. Powiem Tobie, że ta 'sieczka' odpowiada mi dużo bardziej i bardziej zaspokaja moje gusta artystyczno-estetyczne niż jakieś szalone solówki metalowców.

woof napisał(a):na kapele pankowe nie chodzi sie dla "dobrej muzyki" ale dla tego niesmowitego klimatu ktory tego typu kapele i ludzie na nie uczeszczajacy tworza :) (chociaz to moze juz raczej przeszlosc)

Chyba byłoby lepiej gdybyś pisał "Na kapele punkowe nie chodzę dla 'dobrej muzyki', ale ...", bo pisząc "nie chodzi się" tworzysz chyba nie do końca uprawnione uogólnienia.

Osobiście znam wiele punkowych zespołów, które subiektywnie mogę ocenić jako dobrze grające ...pomimo, że są punkowe.
Dobre granie jest ważne wg. mnie przede wszystkim i chyba jest tak,że dopiero dookoła tego można zbudować odpowiedni klimat.
Tak myślę..
Awatar użytkownika
Gehern77
Degustator
Degustator

Postprzez woof » 06-06-2006, 18:29

mysle ze przede wszystkim trzeba zdefiniowac co oznacza "dobra muzyka"

dla mnie pod wzgledem subiektywnym np. "dobra muzyką" sa pierwsze plyty ksu, a po te najnowsze siegam raczej rzadko.
pod wzgledem obiektywnym jest zupelnie odwrotnie...

punkrock to moim zdaniem jest prosta muzyka, i taka powinna pozostac.
(oczywiscie nie biore pod uwage wszelakich mutacji zwlaszcza tych po 80 latach..)

nie uwazam zeby wszyscy grajacy punkrocka nie umieli grac.
tez mysle ze takie a nie inne brzmienie to po czesci swiadomy wybor

chociaz zauwazylem ze panuje takie przekonanie ze w pankowej kapeli nie trzeba umiec ani grac ani spiewac a wrecz przeciwnie jest to nawet plusem :]
(moze ten poglad bylby nawet troche sluszny o ile mialoby sie kogos do nagran studyjnych a samemu koncertowalo hehe)
ale to chyba za sprawa image'u takich kapel jak sex pistols czy ramones z ktorych ludzie sami sie "chwalili" ze nie wiedza o co chodzi...
zreszta siczka np tez cos takiego kiedys mowil
11.500
Jedenascie, pieńset.
11 500
Awatar użytkownika
woof
Popijacz
Popijacz

Postprzez Nikodem15 » 06-06-2006, 18:56

Na początku Prezo wydawał mi się takim dosyć zarozumiałym pozerem, ale jak z nim pogadałem i bliżej go poznałem, to naprawdę nie mogę złego slowa powiedzieć o panu Pawle Tylko, w porządku człowiek.

Co do dobrej muzyki, wkurza mnie, jak ktoś mówi, że punk rock powinien być posty, a to takie itp. Dla mnie nie ma dobrych gatunków i złych, jakoś już z tego wyosłem, po prostu albo muzyka wywołuje we mnie jakies odzucia, pobudza do refleksji, daje zastrzyk energii lub robi coś innego pozytywnego, albo nie i wtedy nie jest dla mnie dobra po prostu.

Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Postprzez woof » 06-06-2006, 22:55

spokojnie nikos, nie wkurzaj sie :D

punk rock powinien byc prosty chociazby dlatego zeby muzycy jak sie najebia wiedzieli co grac
zeby najebany realizator i zjebane sprzety mogly zarejestrowac i odtworzyc w miare ok wszystko co zostanie zagrane.
zeby mozna bylo z kumplami obalajac winiacza zaspiewac jakas piosenke
badz zagrac ja na swoim jeszcze bardziej badziewnym sprzecie.
zeby sluchajac tego nie musiec zastanawiac sie czy autor "jebie" na "nas" czy na "nich" , czy pieprzy glupoty dla kasy, czy moze spiewa szczerze.

dla mnie "punkowaniem" w duzym uogolnieniu bylo przede wszystkim upraszczanie wszystkich skomplikowanych rzeczy ktore stawia przed nami zycie (zeby nie powiedziec brzydko olewanie tej calej komplikacji...)
i dlatego taka tez moim zdaniem powinna byc muzyka tej sukbultury.

btw: prosty przeca nie musi znaczyc gorszej jakosci.
11.500
Jedenascie, pieńset.
11 500
Awatar użytkownika
woof
Popijacz
Popijacz

Postprzez wodolot » 07-06-2006, 07:05

WTRACE KILKA ZADAN :-
- po pierwsze czy KSU to zespol iscie punk - rockowy - moim zdaniem od dawna juz nie - jak dla mnie rockowy w dobrym tego slowa znaczeniu
- po drugie nie oceniajmy ludzi po ich wygladzie , zachowaniu , lub jesli kogos widzielismy na koncercie na scenie - kazdy ma swoj styl :D - PREZO - JEST JAK NAJBARZIEJ WPORZO - nalezy go znac osobisacie by muc go obiektywnie ocenic ....
- i po trzecie , ja nigdy nie szufladkuje muzyki , dziele ja na ta ktora mi sie podoba lub nie

POPROSTU TRZEBA UMIEC SZANOWAC ZDANIE INNYCH LUDZI , ICH POGLADY , ODMIENNOSC itp , itd ... takie jest zycie ...hehe :D :D :D
... lecz czasem budzą się ludzie , ich życie smutne jest obdarte z marzeń ...
Awatar użytkownika
wodolot
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: Bóg wie z kąd ...

Wróć do KSU

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty