Nasze Słowa

Archiwum oficjalnego forum grupy KSU

Nasze Słowa

Postprzez wodolot » 30-06-2005, 18:12

W styczniu ukazała sie nowa płyta KSU świetny materiał chłopaki skroili , polecam kawał dobrej muzyki . Poprostu MANIFEST ZWYKŁYCH LUDZI > Zainteresowani moga zakupić płytę (wraz z autografem Siczki ) na stronie www.ksu.of.pl . Zawiera naprawdę kilka hiciorów min. Kto Cię Obroni Polsko , Dziwne Drzewa , Awaria Obrazu czy tytułowe Nasze Słowa ....
... lecz czasem budzą się ludzie , ich życie smutne jest obdarte z marzeń ...
Awatar użytkownika
wodolot
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: Bóg wie z kąd ...

Re: Nasze Słowa

Postprzez 44 » 03-07-2005, 23:37

oooj... KSU na koncertach rządzi, ale plyta wywolała u mnie dziwne odczucia. W miare ostre txty i te landrynkowe solówki (jak choćby w "nie miej złudzeń" czy "Bieszczady 2004"). Niby dobrze się słucha ale jak się przypomni "pod prąd", to coś jest nie tak...
Awatar użytkownika
44
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Nikodem15 » 06-07-2005, 12:25

Ja tam uwielbiam te "landrynkowe" sola. Siczka zawsze kochał stary rock (Black Sabbath, Pink Floyd itp.) i na tej płycie to słychać, choć muzyka jest zwarta i przebojowa. Ogólnie genialny kawał bieszczadzkiego rockandrolla z klimatem i dobrymi tekstami.
...krzyk tysięcy gardeł, światła, wielki szmal - już nikt nie chce zmieniać świata, czegoś tylko żal...

Kult - Malta 2005 (nie ja wrzucałem, ale informuję. Pełen koncert, świetna jakośc.)http://www.megaupload.com/?d=NCWCANEW
Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Miejscowość: Ołobok

Postprzez atr » 10-09-2005, 14:43

mi osobiscie bardziej "lezala" plyta ludzie bez twarzy. co do tekstow to uwazam ze czesc jest nieprzemyslana. wystarczy przypomniec sobie nasze slowe i posluchac po nich 1914 czy starych utworow. co do muzyki to bardzo ladny rock ale tylko rock. nie potrafie zrozumiec ludzi ktozi uwazaja ksu za punkowa kapele... ksu nigdy takowa nie bylo a siczka nigdy punkiem nie byl. to sytuacja taka jak z para wino. co do koncertow to mialem okazje byc na koncercie w 2003 roku i w 2005 ( 2003 stary sklad z ludzi bez twarzy ). niestety ale sklad z 2003 roku wymiatal a ten nowy jest taki... nijaki i te nowe aranzacje utworow. kompletnie mi sie nie podoba. z ballady rockowej "Za mgla" zrobili cos ciezkiego nijakiego. z innymi utworami bylo lepiej ale tez mialem wrazenie ze falszuja ( biorac pod uwage to ze jako pierwowzor biore koncert z 2003 roku). taka jeszcze ciekawostka. w 2003 roku dostalem od menago ( moze ktos pamieta krzyska ? ) wejsciowke na kazdy koncert ksu podpisana przez siczke. niestety ostatnio na koncercie siczka stwierdzil ze jest przedawniona :D nie chcialo mi sie pytac od kiedy tak jest. druga taka wejsciowke ma owoc ( tworca strony ksu) i nie wiem dlaczego ale cos mi sie zdaje ze tamta jest nadal aktualna... no coz takie zycie :)
ps. na stronie ksu w dziale galerie olsztyn - klub andergrant 2005 rok powinna byc taka fotka piramidy z kufli od piwa i na koncu jako flaga opakowania od fajek ( routy ). to nasza robota :D
atr
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Olsztyn

Postprzez Nikodem15 » 11-09-2005, 15:41

Płyta Ludzie bez twarzy była nagrywana z Jasiem (obecny gitarzysta) oraz z muzykami sesyjnymi, którzy nigdy nie grali koncertów z KSU.

Część tekstów na Naszych słowach była pisana na szybko i to się na nich odbiło.

Obency skład ma, fakt, mniejszą ciężkość niż poprzedni lub składy jeszcze z Dziarkiem, ale fajnie brzmi, jak dla mnie, choć bardziej typowo rockowo.
...krzyk tysięcy gardeł, światła, wielki szmal - już nikt nie chce zmieniać świata, czegoś tylko żal...

Kult - Malta 2005 (nie ja wrzucałem, ale informuję. Pełen koncert, świetna jakośc.)http://www.megaupload.com/?d=NCWCANEW
Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Postprzez Nikodem15 » 11-09-2005, 15:43

A Za Mgłą zawsze było grane na koncertach w urockowionej aranżacji.

Dla mnie minusem obecnego składu są solówki. Tzn. są genialne, ale za krótkie, rzadko kiedy dłuższe niż 4 takty.

Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Postprzez atr » 11-09-2005, 16:39

co do plyt to nie da sie ich porownac ( przez wzglad muzyczny ) bo w studio mozna praktycznie wszystko nagrac jak sie chce. mozna to samplowac mixowac itp. prawdziwa klase zespol pokazuje na koncercie... tylko tam widac jak dany sklad jest dobry. hehe co do za mgla to w 2003 roku pytalem sie czy zagrali by ten utwor to siczka odpowiedzial " nie zagramy bo nie mamy akustyka" hyhy :D a tak z innego beczki. cos ktos kiedys mowil ze za mgla w studio na gitarze gral gitarzysta wilkow ? to prawda ? bo cos takiego mi sie o uszy obilo. nikodem po starym menago mam chyba jakies niepublikowane fotki chyba z zielonej gory. nie wiem ale tak mi sie zdaje... jak cos to msg mi to ci je podesle.
atr
Abstynent
Abstynent

Miejscowość: Olsztyn

Postprzez Nikodem15 » 11-09-2005, 17:17

Jarek JASIU Kidawa produkował i grał solówki na płytach Moje Bieszczady, 15lecie, Bez prądu i LBT, a przed wydaniem Naszych słów na stałe wszedł w skład KSU. Jest znanym producentem (ostatni album Wilków, Makowiecki, Lipnicka) i muzykiem sesyjnym. W latach 93-95 grał w zespole Pary Wino. Zna się z Siczką od 93 roku.

Moim zdaniem Sebek gra ciekawiej na perkusji w wolniejszych numerach.

A co do Za mgłą, wiem, że Siczka kiedyś nie chciał tego grać.

Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Postprzez Dymek » 12-10-2005, 22:27

Początkowo nie mogłem się zupełnie przekonać do "Naszych Słow". Czegoś mi na nich brakowało, czegoś co było nieodłącznym elementem wczesniejszych płyt. Tej przebojowści, radości z grania i zadziorności. płytka jest chyba najbardziej dojrzała i można znaleźć na niej kilka perełek min" Techno, techno", czy chociażby "Kto Cię Obroni Polsko". Mimo wszystko dla mnie płytka co najwyżej dobra.

"Rozkaz, rozkaz, idziemy ze śpiewem..."
Dymek
Degustator
Degustator

Miejscowość: Płock

Postprzez upadłyAnioł » 13-10-2005, 10:50

Po przesłuchaniu płytki wnioskuję, że jest dobra chociaż, ale...(zawsze pozostaje te ale... :? )
...nie każdy anioł jest lub musi być dobry...
Awatar użytkownika
upadłyAnioł
Żłopacz
Żłopacz

Miejscowość: Jasło

Postprzez woof » 07-02-2006, 22:05

dla mnie najmocniejsza strona plyty sa solowki, jest wedlug mnie kilka najlepszych w calym osiagnieciu zespolu.
najslabsza - teksty.
wole raczej klimaty "to jest to" albo "esperal blues" niz "Kto cie obroni polsko"..
chociaz, kilka jest takich ktore moga byc...
11.500
Jedenascie, pieńset.
11 500
Awatar użytkownika
woof
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: Wawa

Postprzez Nikodem15 » 08-02-2006, 12:25

Święta racja, wiele tekstów było pisanych na szybko i mogłyby być lepsze.

PS: Wodolot, napisałeś na polskonocnym forum, że kiedyś tam odchodzisz na emryturę. Cóżeś miał na myśli? Chyba nie robisz sobie emerytury od forum??!! :wink:

Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Postprzez wodolot » 08-02-2006, 13:56

PS: Wodolot, napisałeś na polskonocnym forum, że kiedyś tam odchodzisz na emryturę. Cóżeś miał na myśli? Chyba nie robisz sobie emerytury od forum??!! :wink:[/quote]

No niestety po woli wycofuje sie z tej "zabawy" :D myslałem , że mój syn zajmie moje miejsce , ale jego kręcą inne kilmaty ...
... lecz czasem budzą się ludzie , ich życie smutne jest obdarte z marzeń ...
Awatar użytkownika
wodolot
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: Bóg wie z kąd ...

Postprzez Nikodem15 » 08-02-2006, 16:46

No ja mam nadzieję, że będziesz tu pisać i że będziesz nam pomagać! To, że masz swoje lata ( :) ) to nie znaczy, że się nie nadajesz na forum.

Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Postprzez Kicu » 08-02-2006, 22:30

NS jest dobrą płytą ale mogło być dużo lepiej. Odemnie w skali 1 do 6 dostaje mocne 4.
"Głupota to potężna siła"
Awatar użytkownika
Kicu
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: Nowy Targ

Postprzez Nikodem15 » 09-02-2006, 15:27

Moim zdaniem strona muzyczna jest kapitalna, ale brzmi za bardzo KSUowsko. Miodna płyta jak najbardziej, przy słuchaniu , aż ślinka cieknie

Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Postprzez Kicu » 25-02-2006, 15:32

Mi się wydaje, że troche przesadasz w ostatnim poście. Kapitalne to znowu nie jest.
"Głupota to potężna siła"
Awatar użytkownika
Kicu
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: Nowy Targ

Postprzez Nikodem15 » 25-02-2006, 18:18

Gdyby trochę inaczej zaaranżować niektóre utwory, to pewnie prezentowałyby się jeszcze lepiej, np. dłuższe solówki dać.

Wątpliwości budzi u mnie różnorodność stylistyczna NS - są punkowe czady, bardziej hardrockowe rzeczy, typowy rock, a nawet ballady. Ja się spodizewałem, że będą po prostu kolejne płyty w różnych stylach, jedna bardziej taka, inna taka. Mam nadzieję, że Siczka nie powybierał po prostu najlepszych numerów, bo to by zznaczyło, że kolejna płyta będzie gorsza od NS.

Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Wróć do KSU

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty