Interpretacjua utworów KSU

Archiwum oficjalnego forum grupy KSU

Interpretacjua utworów KSU

Postprzez Nikodem15 » 12-02-2006, 16:06

Reaktywujemy temat o tekstach utworów KSU. Rozwinął się bardzo ciekawie w starej wersji tego forum, oby było tak i tym razem.
...krzyk tysięcy gardeł, światła, wielki szmal - już nikt nie chce zmieniać świata, czegoś tylko żal...

Kult - Malta 2005 (nie ja wrzucałem, ale informuję. Pełen koncert, świetna jakośc.)http://www.megaupload.com/?d=NCWCANEW
Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Miejscowość: Ołobok

Re: Interpretacjua utworów KSU

Postprzez Eternus » 12-02-2006, 19:09

Ja wtrace ze swojej strony, ze utwory punk-rockowe generlanie naleza do takich, ktore nie trzeba interpretowac, bo co do zasady, przestawiaja wystarczajaco dosadnie, to co autor mial na mysli. I to w tej konwencji jest szczegolnie cenne.

Ale nie zebym zniechecal kogos, to szukania drugiego dna 8)
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
Awatar użytkownika
Eternus
Degustator
Degustator

Miejscowość: Tarnów/Kraków

Postprzez woof » 12-02-2006, 20:06

Jabol Punk - ten jakze gleboki i enigmatyczny utwor, skrywa w sobie cala game szczerych uczuc oraz poetyckich deliberacji na temat jakze nam wszystkim przeciez bliski.
Autor przedstawia nam i opisuje najwieksza milosc swojego zycia, ktora (jak twierdzi) jest jego "metoda na zycie".
Podczas sluchania piosenki, daje sie odczuc potezna i nierozrywalna wiez autora z podmiotem domyslnym, ktory jest dla niego zarowno lekarstwem jak i trucizna.
W wybranym wykonaniu, (z plyty "Na 15 lecie"), kompozycja wprowadza sluchacza w melodramatyczny nastroj tekstu, poprzez prosty, a jednak wiele znaczacy riff gitarowy, wspomagany perkusja, delikatnie lecz z zaangazowaniem wybijajaca rytm.
Za pewne zastanawiacie sie kim jest bohater w strone ktorego autor kieruje swoje uczucia?

Jego niestety jeszcze nie zdolalem pozytywnie zidentyfikowac.
Mysle jednak ze mogloby chodzic o kobiety ;)

hehe a tak powaznie
imho jezeli chcialoby sie napisac normalna interpretacje jakiegos punkowego utoru, to powinno sie po prostu wkleic oryginalny tekst :]
I za to lubie punkowe teksty...

ale "nie zebym zniechecal kogos..." ;)
oprocz tego nie wszystkie teksty ksu pod to imo podchodza...
11.500
Jedenascie, pieńset.
11 500
Awatar użytkownika
woof
Popijacz
Popijacz

Miejscowość: Wawa

Postprzez Nikodem15 » 13-02-2006, 10:10

No nie bierzcie tematu tak dosłownie, nie chodzi tu o rozkładanie tekstów na czynniki pierwsze...

Ja bardzo lubię teksty KSU za to, że są trafne i, jak banalnie by to nie zabrzmiało, życiowe, naprawdę opowiadają o tym, co dotyczy każdego człowieka, przynbajmniej takiego, który nie przyjmuje rzeczywistości bez jej krytycznej oceny.
...krzyk tysięcy gardeł, światła, wielki szmal - już nikt nie chce zmieniać świata, czegoś tylko żal...

Kult - Malta 2005 (nie ja wrzucałem, ale informuję. Pełen koncert, świetna jakośc.)http://www.megaupload.com/?d=NCWCANEW
Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Postprzez woof » 14-02-2006, 11:39

Nikodem15 napisał(a):No nie bierzcie tematu tak dosłownie, nie chodzi tu o rozkładanie tekstów na czynniki pierwsze...

Ja bardzo lubię teksty KSU za to, że są trafne i, jak banalnie by to nie zabrzmiało, życiowe, naprawdę opowiadają o tym, co dotyczy każdego człowieka, przynbajmniej takiego, który nie przyjmuje rzeczywistości bez jej krytycznej oceny.

ja wolalem te teksty ktory np. byly pisane specjalnie pod siczke i nie dotyczyly jednak kazdego czlowieka.
kazdego czlowieka dotyczy glownie zarcie, spanie i sranie..a no i picie :]
no ale domyslam sie co miales na mysli..
zreszta. faktycznie. na nowej plycie wiekszosc tekstow dotyczy wlasnie kazdego czlowieka :]
dlatego imo pod tym wzgledem sa chujowe..
11.500
Jedenascie, pieńset.
11 500
Awatar użytkownika
woof
Popijacz
Popijacz

Postprzez Nikodem15 » 14-02-2006, 13:29

Są "kijowe" (w sporej części), bo Rafał Rękosiewicz pisał je w tempie 5 tekstów na tydzień, dlatego sporoa część liryków by mogła być dużo lepsza.

Nikodem15
Zapijacz
Zapijacz

Postprzez woof » 14-02-2006, 13:51

Nikodem15 napisał(a):Są "kijowe" (w sporej części), bo Rafał Rękosiewicz pisał je w tempie 5 tekstów na tydzień, dlatego sporoa część liryków by mogła być dużo lepsza.

lepsza w jaki sposob?

mi chodzi tylko i wylacznie o to ze bardziej identyfikowalem sie z tekstami z pierwszych plyt ksu.. dlatego tamte wole a te sa chujowe.
takie proste prymitywne stwierdzenie i tyle :)

co nie znaczy ze technicznie sa chujowe..
ale jak slucham tej plyty to tekst jest po prostu tlem i tyle, a wczesniej byl czyms znacznie wiecej.
11.500
Jedenascie, pieńset.
11 500
Awatar użytkownika
woof
Popijacz
Popijacz

Wróć do KSU

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników

Ogłoszenia Koncerty